Drupal julkaisujärjestelmä

Drupal on yksi maailman käytetyimmistä avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmistä.

Useat tunnetut sivustot pohjautuvat Drupaliin mm. Yleisradio, France24, Amnesty International ja White House.

Drupalin taustavoimana toimii erittäin aktiivinen kehittäjäyhteisö joka koostuu kymmenistä tuhansista vapaaehtoisista ympäri maailman. Yksi Drupalin parhaista ominaisuuksista on sen laajennettavuus: tuhansien lisämoduulien joukosta löytyy ominaisuuksia lähes rajattomasti ja jokaiseen tarpeeseen, esimerkiksi: kalenterit, verkkokaupat, tilastoinnit, tietokannat, keskustelufoorumit, asiakashallinta, postituslistat ja sosiaalisen median liitännäiset.

Drupal pohjautuu PHP-kieleen joka löytyy vakiona useimmista www-palvelimista ja webhotelleista.

Milloin Drupal on hyvä valinta?

 • Haluat tarjota sivustollasi monipuolista sisältöä
 • Tarkoituksesi on laajentaa ja kehittää sivustoasi tulevaisuudessa
 • Haluat sivustollesi eri kieliversioita
 • Haluat helpottaa sivustosi päivitystä esim. ajastaa uutisia tai lisätä niitä vaikka vain yhdellä sähköpostin lähetyksellä
 • Sivuston ylläpitoon osallistuu useita henkilöitä joilla on omat vastuualueensa
 • Haluat varmistaa että sivustosi tekniikka on hakukoneystävällinen
 • Haluat tarjota sivustollasi tietylle kohderyhmälle rajattua sisältöä esim. jälleenmyyjille, yhteistyökumppaneille, vakioasiakkaille

 

Drupalin rakenne

Drupal julkaisujärjestelmän rakenne

Drupal rakentuu ohjelmiston ytimestä (core), siihen asennettavista lisäosista (modules) ja ulkoasusta eli teemasta (theme). Ydin sisältää sivuston perustoiminnallisuudet (esim. käyttäjätilien hallinta, valikoiden ja sisällön päivitys) ja kaikki muu haluttu lisätoiminnallisuus toteutetaan asentamalla tarvittava määrä lisäosia (esim. verkkokauppa, kalenteri, verkkolomakkeet). Drupaliin löytyy valmiina tuhansia erilaisia lisäosia. Olemme toteuttaneet vuosien varrella myös kymmeniä asiakkaalle räätälöityjä lisäosia tarpeisiin. joihin valmista ratkaisua ei ole löytynyt. Teeman avulla sivusto saadaan näyttämään yksilölliseltä. Pelkästään teemaa vaihtamalla koko sivusto värimaailmoineen, fontteineen, valikoineen saadaan näyttämään täysin uudelta, ilman että koko sivustoa tarvitsee päivittää kokonaan uusiksi.

Drupaliin on myös mahdollista rakentaa yhteyksiä muihin, ulkoisiin järjestelmiin jolloin tiettyjä toimintoja saadaan automatisoitua.
Esimerkkejä toteutuksistamme

 • verkkokaupan tilausten ja laskujen automaattinen siirtäminen taloushallinnon ohjelmistoon
 • asiakkaiden sähköpostien vieminen automaattisesti postitusohjelmaan uutiskirjeiden lähettämistä varten
 • reaaliaikaisten tuotesaldojen tuominen verkkokauppaan varastonhallintaohjelmistosta
 • facebook- ja Instagram postausten tuominen automaattisesti osaksi verkkosivuston sisältöä

Drupalin versiot ja järjestelmän päivitys

Drupalin pääversiot:

 • Drupal 6 (v. 2007) vanha, ei enää tuettu versio, silti vielä laajasti käytössä oleva
 • Drupal 7 (v. 2011) vanha, mutta tuettu versio, johon löytyy laajasti lisäosia
 • Drupal 8 (v. 2015) uusin, tuettu versio, johon löytyy laajasti lisäosia
  Tällä hetkellä uudet sivustot kannattaa rakentaa Drupal 8 -version pohjalle
 • Drupal 9 (v. 2020 →) vasta kehitteillä oleva versio, jonka päälle sivuja ei vielä ole mahdollista rakentaa

Drupal järjestelmän päivitys pääversiosta toiseen

Pääversiot eroavat toisistaan radikaalisti siten että yleensä päivittäminen pääversiosta toiseen vaatii käytännössä ohjelmiston uudelleenasennusta sekä tietojen siirtämistä vanhasta järjestelmästä uuteen. Jos vanhalla sivustolla on valtavasti dataa, (esim. tuhansia käyttäjiä / kuvia / sivuja ), näiden käsin siirtäminen voi olla mahdottoman työläs prosessi. Onneksi on mahdollista rakentaa ns. migraatiotyökaluja joilla tietojen siirto saadaan automatisoitua.

Meillä on kokemusta laajoista migraatioista, joissa olemme siirtäneet esim. vanhalta Drupal 6 sivustolta uudempaan Drupal 8 järjestelmään tuhansia käytäjätilejä sekä kymmeniätuhansia uutisartikkeleita sekä kuvia.

Onko sivustosi toteutettu vanhalla Drupal 6 versiolla?

Drupal 6 julkaisujärjestelmän tuki on loppunut helmikuussa 2016. Käytännössä tuen loppuminen tarkoittaa sitä ettei havaittuja vikoja ja mahdollisia tietoturva-aukkoja korjata enää yhteisön toimesta. Järjestelmän päivitys uudempaan Drupal pääversioon on erittäin tärkeää, etenkin jos sivustollasi hallinnoidaan käyttäjien tietoja.
Ota rohkeasti yhteyttä, selvitämme päivitystarpeesi ja järkevimmän toteutusvaihtoehdon.

Drupal järjestelmän ohjelmisto- ja tietoturvapäivitykset

Pääversioiden “alla” julkaistaan koko ajan pienempiä versiopäivityksiä jotka korjaavat mahdollisia ohjelmavirheitä sekä havaittuja tietoturva-aukkoja. Drupal yhteisö julkistaa säännöllisesti korjauksia sekä itse ydinjärjestelmään (core) että myös lukuisiin lisämoduuleihin. 

Huolehdimme puolestasi siitä että sekä ydinjärjestelmäsi sekä siihen asennetut lisäosat ovat aina ajantasalla. Näin verkkosivustosi toimii aina parhaalla mahdollisella tavalla ja mahdollisten tietoturvauhkien riski on mahdollisimman pieni. Hoidamme luonnollisesti varmuuskopioinnit versiopäivitysten yhteydessä, jotta mahdollisten ongelmatilanteiden ilmetessä on helppoa palata takaisin vanhempaan sivustoversioon. Testaamme päivitykset ennakkoon testiympäristössä ja hoidamme päivitykset aina niin, että niistä aiheutuu mahdollisimman lyhyt katkos sivuston toimintaan.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy miten voisimme auttaa sivustosi yllä- ja huolenpidossa.