Drupalin ohjelmisto- ja tietoturvapäivitykset

On tärkeää huolehtia että Drupalin ydinjärjestelmä sekä siihen asennetut lisäosat ovat aina ajantasalla. Tämä koskee toki kaikkia muitakin julkaisujärjestelmiä. Näin verkkosivustosi toimii aina parhaalla mahdollisella tavalla ja mahdollisten tietoturvauhkien riski on mahdollisimman pieni. Drupaliin on usein tarjolla tietoturvapäivityksiä. Tämä ei ole kuitenkaan merkki huonosta koodista vaan yhteistön aktiivisesta työstä löytää ja korjata pienimmätkin mahdolliset (ja usein teoreettiset) tietoturvauhat. Drupalin tietoturvaryhmä koostuu yli 20 organisaatiossa/yrityksessä työskentelevästä ammattilaisesta ympäri maailman. Heidän rinnallaan työstekelee laaja vapaaehtoisten joukko.

Jatkuvan ja pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena Drupal järjestelmä on muuttunut tekniikaltaan ja rakenteltaan paljon vuosien saatossa. Drupal yhteisö julkaisee suurimpien muutosten yhteydessä uuden pääversion, vanhemmalle versiolle luvataan vielä virallinen tuki ja päivityksiä rajatun ajan. Viimeistään virallisen tuen päättyessä, on edessä siirtyminen pääversiosta seuraavaan.

Drupalin pääversiot

Drupal 7 (v. 2011) vanha versio, virallinen tuki päättymässä 11/2022
Drupal 8 (v. 2015) vanha versio, virallinen tuki päättymässä 11/2021
Drupal 9 (v. 2020 >) uusin versio, jonka pohjalle uudet sivustot kannattaa rakentaa

Milloin Drupal pitää päivittää?

Jos sinulla on käytössäsi vielä Drupal 6 tai vanhempi, ei siihen ole enää saatavissa virallisia järjestelmä- tai tietoturvapäivityksiä. Järjestelmän päivitys uudempaan Drupal pääversioon on erittäin tärkeää, etenkin jos sivustollasi hallinnoidaan käyttäjien tietoja.

Jos käytössäsi on Drupal 7, päivittämisellä ei välttämättä ole vielä tietoturvasyistä kiire, virallista tukea on jatkettu vuodella eteenpäin, aina marraskuuhun 2022 asti. Päivittämistä kannattaa kuitenkin jo harkita jos haluaa käyttöönsä uudemman, monipuolisemman ja tehokkaamman julkaisujärjestelmän. Voi myös olla että sivustollasi on asennettuna lisämoduuleita joiden tuki voi loppua jo ennen varsinaisen ydinjärjestelmän tukea.

Päivittäminen vaatii käytännössä ohjelmiston uudelleenasennuksen sekä tietojen siirtämisen vanhasta järjestelmästä uuteen. Jos vanhalla sivustolla on valtavasti dataa, (esim. tuhansia käyttäjiä / kuvia / sivuja ), näiden käsin siirtäminen voi olla mahdottoman työläs prosessi. Onneksi on mahdollista rakentaa ns. migraatiotyökaluja joilla tietojen siirtoa saadaan automatisoitua.

Jos käytössäsi on Drupal 8, nyt on viimeistään aika päivittää Drupal 9 versioon.
Useimmiten päivittäminen Drupal 8 versiosta versioon 9 onnistuu kohtuullisen helposti, ellei käytössä ole paljon lisämoduleita, joihin ei löydy Drupal 9 version tukea.

Drupalin päivittäminen yli vuosikymmenen kokemuksella

Olemme vuosien kuluessa hoitaneet lukemattomia Drupal päivityksiä. Tiedämme mahdolliset pullonkaulat ja osaamme varautua mahdollisiin eteen tuleviin ongelmiin. Hoidamme luonnollisesti varmuuskopioinnit versiopäivitysten yhteydessä, jotta mahdollisten ongelmatilanteiden ilmetessä on helppoa palata takaisin vanhempaan sivustoversioon. Testaamme päivitykset ennakkoon testiympäristössä ja hoidamme päivitykset aina niin, että niistä aiheutuu mahdollisimman lyhyt katkos sivuston toimintaan.

Meillä on myös kokemusta laajoista migraatioista, joissa olemme siirtäneet esim. vanhoista Drupal sivustoista uudempaan Drupal järjestelmään tuhansia käytäjätilejä sekä kymmeniätuhansia uutisartikkeleita sekä kuvia.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on Drupal sivusto jonka päivittämisestä on vierähtänyt aikaa – selvitämme päivitystarpeesi ja järkevimmän toteutusvaihtoehdon.

Ota yhteyttä